Látásproblémák felismerése

Rövidlátás, távollátás, asztigmia és így tovább: Melyek a tipikus látásproblémák és hogyan lehet őket korrigálni?

Rövidlátás, távollátás, presbiópia. A látászavarnak különböző formái léteznek. A tünetek sokszor fokozatosan jelentkeznek. De olyan is előfordul, hogy a problémák hirtelen tűnnek fel, a látásunk már nem a régi, és ez a negatív tendencia egyre nagyobb terhet jelent szemünknek. A rövidlátóknak a távolban lévő tárgyak észlelése okoz nehézséget, a távollátók a közeli tárgyakat látják rosszul. Szemünk egyre több feladatot végez digitális eszközökön, okostelefonokon, laptopokon és hasonló felületeken. Megváltoztak vizuális szokásaink, ez pedig komoly hatással van látásunkra. Ezért vannak egyre többen azok, akik digitális szemterhelésre panaszkodnak és rosszul látnak vezetés közben. A JOBB LÁTÁS bemutatja, hogy melyek a tipikus látászavarok; mi okozza ezeket és mit tehetünk annak érdekében, hogy ismét jól lássunk.

Életünk során rengeteg vizuális nehézséggel találhatjuk szembe magunkat. A legtöbbjük többnyire ártalmatlan, szemüveglencsével egyszerűen korrigálható. A teljesség igénye nélkül ilyen például a rövidlátás, a távollátás, a presbiópia és az asztigmia is. Ez a cikk az ilyen „szokványos” látásproblémákról szól. Azonban vannak speciális esetek is, amelyeknél csak a műtét segíthet.

Így működik az egészséges szem

Ahhoz, hogy jobban megértsük a rövid- és távollátás lényegét, először azt kell tisztáznunk, hogyan látunk. Az éles látáshoz a képnek a retinára kell vetülnie, nem pedig az elé vagy mögé. Ebben a folyamatban számos tényező vesz részt, például a szem hossztengelyének mérete és a szem lencséjének és a szaruhártyának a görbülete is. Ha nincs meg a szükséges összhang, rövid- vagy távollátás lesz az eredmény.

Rövidlátás (miópia)

Milyen jelei vannak a rövidlátásnak?
A rövidlátók távolra homályosan látnak, közelre viszont kristálytisztán.

Mi okozza a miópiát?
Valójában számos oka lehet. A leggyakoribb az, hogy a szem tengelye túl hosszú (tengely miópia). A beérkező fény sugarai nem a retinán, hanem előtte gyűlnek össze. Ennek mi lesz az eredménye? A látás homályossá válik. Ritka esetben ez törési miópiához vezet. A miópia ezen fajtájánál a szem tengelye normál hosszúságú, de a szaruhártya vagy a szemlencse túl domború, ezért a képek nem a retinára, hanem az elé vetülnek, azaz a látás homályos. Tudta, hogy a miópia szó a görög myops szóból ered, ami hunyorgó arcot jelent? Szemüveg nélkül a rövidlátók gyakran hunyorognak, hogy a távoli tárgyakat élesebben lássák, ebből jött a kifejezés.

Tudta, hogy a világ népességének 21 százaléka rövidlátó? Napjainkban a rövidlátás így az egyik leggyakoribb látásprobléma.

Mi segíthet, ha rövidlátó?
Általában egy jól elkészített szemüveg vagy kontaktlencse segítségével élesen fogja látni a távoli tárgyakat. Optikusa egy gyors vizsgálattal meg tudja állapítani, hogy rövidlátó-e, és ha igen, javasol megfelelő megoldást. A lézeres szemműtét is megoldást jelenthet miópia, hipermetrópia és asztigmia esetén.

Távollátás (hiperópia vagy hipermetrópia)

Milyen jelei vannak a távollátásnak?
Fárasztó közeli tárgyakra fókuszálni. A távollátók a közeli tárgyakat általában homályosan látják. Általában megfájdul a fejük, ha szemüveg nélkül sokat olvasnak, barkácsolnak vagy egy kijelzőn néznek valamit. Bár a távollátók távolra élesen látnak, időbe telik nekik a közeli dolgokról a távoliakra való fókuszváltás.

Mi okozza a távollátást?
A távollátás leggyakoribb és szinte mindig genetikai oka az, hogy a szem tengelye túl rövid (tengely hipermetrópia). Emiatt nyugalmi állapotában a távollátó szem nem tudja a közeli tárgyak képét a retinára fókuszálni, fókuszpontja inkább mögötte lenne, tehát a kép életlen. Törési hipermetrópia sokkal ritkábban fordul elő. Ebben az esetben a szem tengelye normál hosszúságú, de a szaruhártya vagy szemlencse görbülete nem megfelelő ahhoz, hogy a közeli tárgyak képe éles legyen. Ugyanez történik akkor is, ha a szemlencse hiányzik. Ennek lehet genetikai oka, de akár adódhat egy balesetből vagy betegségből is.

Mi segíthet, ha távollátó?
A távollátás többnyire egyfókuszú szemüveglencsével, olvasószemüveggel vagy megfelelően illesztett kontaktlencsével korrigálható, hogy újra élesen lehessen látni a közeli tárgyakat. Optikusa egy gyors vizsgálattal meg tudja állapítani, hogy távollátó-e, és ha igen, javasol megfelelő szemüveget.

Presbiópia

Milyen jelei vannak a presbiópiának?
Nagy kihívást jelentenek az apró betűk, a szöveget távolabb kell tartani a szemtől olvasás közben. Gyenge fényviszonyok mellett igazán megerőltető feladat olvasni, az okostelefonon megjelenő ikonokat és szövegeket homályosan látni, és egyre nehezebben lehet fókuszt váltani közeli és távoli tárgyak között. Bár a presbiópia tünetei hasonlítanak a távollátáséihoz, a presbiópia csak a 40 éves kor fölöttieket érinti, mivel ebben a korban kezdenek öregedni a szem izmai. Vannak, akik ezt már korán észreveszik, mások csak idősebb korukban. A rövid- és távollátás szinte mindig öröklött.

Mi okozza a presbiópiát?
A presbiópia általában 40 éves kortól kezdődően együtt jár a szem természetes öregedésével. A lencse veszít rugalmasságából, így már nem tud élesen fókuszálni a különböző távolságra lévő tárgyakra. Emiatt az olvasás, főként közeli szövegeknél jóval nehezebben megy.

Mi segíthet, ha presbiópiás?

Presbiópia esetén, ha más látászavar, például rövid- vagy távollátás nem áll fenn, egyfókuszú szemüveglencsét használva a szemüvegviselő ismét élesen fogja látni a közeli vagy a távoli tárgyakat. Azoknak a presbiópiás szemüvegviselőknek, akik rövid- vagy távollátáshoz hordtak már szemüveget, a progresszív lencse a következő lépés. Ez a lencse eltérő korrekciójú területekkel rendelkezik, így borotvaéles képet biztosít bármilyen közeli vagy távoli távolságra [LINK zu Progressives]. A presbiópia multifokális kontaktlencsével és/vagy progresszív lencsével is korrigálható. Optikusa meg tudja vizsgálni, hogy presbiópiás-e, majd ennek megfelelően tud ajánlani szemüveget vagy kontaktlencsét látása javításához.

Asztigmia

Milyen jelei vannak az asztigmiának?
A közeli és a távoli tárgyak képe is torz és homályos, a részleteket nem lehet felismerni, a pontszerű fényforrások kis vonalnak vagy sávnak tűnnek. Sokan a távolságot is nehezen tudják megbecsülni.

Mi okozza az asztigmiát?
Az asztigmiának általában genetikai oka van. A szaruhártya különböző irányokban eltérő görbülettel rendelkezik, ez pedig aláaknázza a „következetes”, torzulásmentes képet. A legtöbb esetben az asztigmia rövid- vagy távollátással jár együtt.

Asztigmiás szem

Mi segíthet, ha asztigmiás?
Az asztigmia szemüveggel, kontaktlencsével vagy műtéttel korrigálható. Asztigmiás szemüvegviselők „cilinderes” lencsét hordanak. Onnan lehet biztos benne, hogy szemüvege cilinderes, hogy korrekciója tartalmaz egy „cyl.” rövidítésű adatot is. A cilinder kiegyenlíti a homályos képet, így újra jól láthat. Attól függően, hogy milyen asztigmiája van, hordhat lágy, kemény vagy tórikus kontaktlencsét is. Ezek a lencsék is cilinderesek, ez biztosítja, hogy kiegyenlítik az ívelt felszínt. Asztigmiás vagy cilinderes kontaktlencsének is szokták nevezni ezeket. Optikusa ebben az esetben is rendelkezik a tökéletes megoldás meghatározásához szükséges szaktudással és felszereléssel. Ha látászavara nem korrigálható szemüveggel vagy kontaktlencsével, az asztigmiát műtéti úton is lehet kezelni. A diagnózistól függően, optikusa tud javasolni megfelelő beavatkozást.